In verband met aanhoudende drukte kunnen de vermelde levertijden tijdelijk oplopen. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. 

0
maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
014 - 427 101

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar? Wij zetten de 5 fiscale voordelen van relatiegeschenken op een rijtje

Relatiegeschenken btwRelatiegeschenken zijn uiteraard niet alleen voor promotionele inzet en tastbaar bereik, maar ook om uw relatie met klanten en leveranciers warm te houden. Maar zijn deze zakelijke geschenken nu ook aftrekbaar bij de belasting? Voor relatiegeschenken gelden bijzondere btw-regels. In dit artikel zullen wij deze btw-regels voor relatiegeschenken verder toelichten.

1. Standaardregel voor btw aftrek bij relatiegeschenken

Voor relatiegeschenken geldt een standaard regel die voor iedere ondernemer van toepassing is . De kosten van een relatiegeschenk voor klanten en zakenrelaties  zijn voor 50% aftrekbaar. De btw is in deze regel 100% aftrekbaar. Dit geldt overigens alleen als het geschenk minder kost dan 50 euro. Als het geschenk meer heeft gekost, is de btw niet aftrekbaar.

2. Champagne om het succes te vieren

Wijn is al jarenlang een succesvol geschenk om zakenrelaties te bedanken voor de samenwerking. Ook als eindejaarsgeschenk is wijn de nummer één weggever. Bovendien is het een stijlvol geschenk als deze wordt gegeven met een luxe wijnkist. De kosten voor wijn en champagne zijn voor 50% fiscaal in te brengen. Ook de btw is aftrekbaar, mits deze voldoet aan de standaard regel. Let op: deze regels zijn niet van toepassing op sterke drank en tabaksproducten.

3. Buitenlandse zakenreizen

Doordat steeds meer ondernemingen internationaliseren, is er steeds vaker sprake van buitenlandse relaties en leveranciers. Ook deze relaties worden warm gehouden door het weggeven van relatiegeschenken. De kostprijs van een relatiegeschenk die tijdens een buitenlandse zakenreis is geschonken mag voor 100% worden afgetrokken. Hierbij maakt het ook niet uit of het cadeau in het binnen- of buitenland gekocht is. Wordt het geschenk niet tijdens een buitenlandse zakenreis geschonken, dan is het geschenk slechts voor 50% aftrekbaar. Voor de btw gelden de standaardregels.

4. Weggevers bedrukt met uw logo

Pennen bedrukkenVeel ondernemers laten kleine en subtiele relatiegeschenken bedrukken met hen logo en zetten deze in als weggever. Kleine geschenkjes zoals pennen en sleutelhanger bedrukt met uw logo worden gezien als publiciteitskosten en zijn daardoor volledig aftrekbaar. Ook de btw is bij deze geschenkjes 100% aftrekbaar. Let op: deze regels zijn niet van toepassing op alcohol en chocolade.  Als  u bijvoorbeeld een doos pralines weggeeft aan een klant, dan zijn de kosten voor 50% aftrekbaar.

5. Personeelsgeschenken

Tijdens feestdagen als Sint-Niklaas, Nieuwjaar, Kerstmis en verjaardagen, schenken wij onze medewerkers vaak een leuk presentje. Voor deze relatiegeschenken gaat de standaard btw-regel niet op. De zakelijke geschenken aan het personeel zijn aftrekbaat tot 35 euro per persoon per jaar. De btw is voor 100% aftrekbaar als het geschenk niet meer dan 50 euro heeft gekost. Dit is enkel van toepassing als het gaat om een collectief geschenk, die iedere medewerker ontvangt.

Wilt u meer weten os de aftrekbaarheid van relatiegeschenken? Neem dan contact met ons op. 

Back to top