BTW-aftrek en fiscaal inbrengen van relatiegeschenken? Zo zit dat!

BTW-aftrek en fiscaal inbrengen van relatiegeschenken? Zo zit dat!

Relatiegeschenken zijn interessante middelen om de relatie tussen uzelf en uw zakenrelatie te versterken. Ze worden door veel verschillende bedrijven ingezet. Maar wist u dat uw relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn? In dit blogartikel lichten wij de btw-regels en fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken verder toe en geven u een handig overzicht.

Download de handige infographic over het fiscaal inbrengen van relatiegeschenken

Fiscaal inbrengen van relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn over het algemeen voor 50% aftrekbare beroepskosten. De regel geldt voor relatiegeschenken met een waarde van niet meer dan 125 euro. Kies je een duurder geschenk, dan gelden specifieke regels, waar we in het volgende punt op terugkomen.

Rekenvoorbeeld:
In de praktijk betekent dit dat wanneer u bijvoorbeeld een eenmanszaak heeft met een belastbaar inkomen van € 100.000 en relatiegeschenken met een waarde van € 1.000 uitdeelt, u 50% van € 1.000 mag aftrekken van uw inkomen. Hierdoor wordt u nog belast op slechts € 99.500 i.p.v. € 100.000. Bij de hoogste belastingschaal van 50% betaalt u maar liefst € 250 minder belasting.

 

Relatiegeschenken die 100% aftrekbaar zijn

Op bovenstaande regel zijn een aantal uitzonderingen van toepassingen. In enkele gevallen kunt u uw relatiegeschenken voor 100% aftrekken. Dit geldt bij de volgende twee opties:

 1. Buitenlandse zakenreis
  Wanneer u tijdens een zakenreis in het buitenland relatiegeschenken uitdeelt zijn deze voor 100% aftrekbaar. Dit geldt overigens alleen wanneer u deze ook in het buitenland cadeau geeft. Wanneer u de relatiegeschenken in België aan buitenlandse relaties overhandigt, blijven deze voor slechts 50% aftrekbaar.
 2. Reclameartikelen
  Wanneer u ervoor kiest om een relatiegeschenk voor klanten, zoals bijvoorbeeld pennen of powerbanks, te laten bedrukken met uw naam of logo, zijn deze ook voor de volle 100% aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat uw naam of logo duidelijk en opvallend op het voorwerp dient te blijven staan.
 3. Relatiegeschenken > 125 euro
  Relatiegeschenken van meer dan 125 euro zijn 100% aftrekbaar, maar er moet wel een fiche 281.50 opgesteld worden op naam van de ontvanger. Kleine kanttekening, de ontvanger wordt op dit geschenk wel belast. Wellicht niet het meest gewilde relatiegeschenk dus?

 

BTW-aftrek relatiegeschenken

In principe is de BTW bij aankoop niet aftrekbaar of wordt die nadien herzien. Hierop bestaan echter een aantal uitzonderingen, waar ook relatiegeschenken onder vallen.
Deze regel geldt overigens alleen wanneer uw geschenken aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Het aankoopbedrag van uw relatiegeschenk is minder dan € 50 excl. BTW;
 • Het geschenk is bestemd voor een zakenrelatie;
 • Het geschenk kan niet ingezet worden als reclameartikel;
 • Het geschenk is geen tabaksproduct of alcoholhoudende drank.

De BTW-aftrek is slechts geldig voor één relatiegeschenk per klant per jaar. Wanneer u dus meerdere geschenken per jaar schenkt aan uw relatie, dan kunt u slechts voor één geschenk het recht op BTW-aftrek uitoefenen.

Dit zijn beknopt de regels voor het fiscaal inbrengen en de btw-aftrek van relatiegeschenken. Om het nog even iets makkelijker te maken voor uw administratie hebben wij een stappenplan gemaakt dat u kunt nalezen in deze infographic. Want wie het slim speelt, kan fiscaal zelfs nog meer profijt doen.