0
Ma t/m vr 08:00 tot 17:00
014 - 427 101

Verplichte artikelen mee in de auto op vakantie

Veel mensen gaan in de zomer met de auto op vakantie naar het buitenland. Ondanks dat populaire vakantielanden zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje ook allemaal lid zijn van de Europese Unie gelden er in deze landen andere regels met betrekking tot datgene wat je verplicht bij je moet hebben in de auto.

We nemen heel wat mee als we op vakantie gaan, maar er zijn ook heel wat zaken die je verplicht bij je moet hebben als je met de auto op reis gaat. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel regels die niet in alle landen gelden of niet hetzelfde zijn als in België. Zo moet je bijvoorbeeld in Frankrijk zelf alcoholtesten bij je hebben, en deelt de politie in Frankrijk en Zwitserland zware boetes uit wanneer je flitsmelders in je navigatiesysteem hebt.

Hieronder vindt u enkele artikelen die je zeker bij je moet hebben in de auto als je op vakantie gaat naar het buitenland. Help uw relaties de zomer door en schenk ze voor de zomervakantie bv. een veiligheidsvestje voor onderweg, deze zijn erg populair!

Gevarendriehoek
In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht, terwijl in onder andere Duitsland en Kroatië tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.
> Gevarendriehoek

Veiligheidsvest
In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden.
Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.
> Veiligheidsvest

EHBO Set
Een verbanddoos of EHBO set is in een aantal Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.
> EHBO set
> EHBO heuptas
> EHBO Reisetui

Brandblusser
In België, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.
> Blusdeken

Alcoholblaastest
In Frankrijk is het vanaf 1 juli 2012 verplicht om twee blaastuitjes in de auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk (Norm Française)

Navigatie met flitsmeldingen
In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet. In Zwitserland is gebruik én bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden. Consequenties: inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!
> Navigatiesysteem TomTom

Bril
In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.
> Bril
> Brillendoekjes
> Brillenetui

Back to top