In verband met aanhoudende drukte kunnen de vermelde levertijden tijdelijk oplopen. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. 

0
maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
014 - 427 101

De geschiedenis van Waterman vulpennen

In 1883, veranderde Lewis Edson Waterman de geschiedenis van het schrijven. Tegenwoordig blijft WATERMAN trouw aan zijn traditie van innovatie en verandert nog steeds de geschiedenis.

Mensen die gewend zijn aan het gemak van het schrijven met een vulpen zullen het moeilijk vinden om zich in te denken hoe het een eeuw geleden eraan toeging. Toen was de vulpen een curiosum en een betrouwbare vulpen niet te vinden.  Honderd jaar geleden werd er in de westerse wereld geschreven met metalen penpunt- meestal gemaakt van staal, gevat in een pen houder. Alhoewel er al vele pogingen gedaan waren om een vulpen te maken (sinds de vervanging van de ganzenveer door de stalen penpunt in de eerste jaren van de 19e eeuw) was er nog steeds geen bevredigende oplossing voor de problemen gevonden.

Dus werd het schrijven met een inktpot vooral onderdompelen en dompelen en dompelen…. De moeilijkheid was niet om een pen te bouwen met een reservoir dat een inktvoorraad kon herbergen(deze ‘vulpennen’waren al te koop)en ook niet om een pen te vullen. Maar, geen pen kon de inkt in een constante stroom naar de penpunt voeren en starten en stoppen met die toevoer als de schrijver dit wilde. En alles meer dan deze wensen -zoals het schrijven zonder inktpot- was niet meer dan een droom. In deze tijd zou Lewis Edson Waterman de eerste echte praktische vulpen uitvinden en de geschiedenis van het schrijven veranderen.

Het begon allemaal in New York . . . . Lewis Edson Waterman, een 45-jaar-oude verzekeringsagent, zou een belangrijk contract tekenen. Hij zou zijn klant ontmoeten op een bouwplaats. 

Lewis Waterman kocht een nieuwe vulpen voor deze speciale gelegenheid. Hij dacht dat dit praktischer en chiquer zou zijn dan de penhouder en zak inktpot die hij gewoonlijk gebruikte. Het contact lag al op tafel en de klant had de pen in de hand.

Een ramp !!! een, twee, tot drie keer toe weigerde de vulpen te schrijven en morste inkt op dit belangrijke document. Mr. Waterman haastte zich terug naar zijn kantoor voor een nieuwe kopie, maar toen hij terugkwam had de klant al een ander contract getekend. Een concurrent was hem voor geweest. Woedend over het falen van deze pen besloot Lewis Waterman om een echte vulpen te ontwerpen- eentje waar hij wel van op aan kon. Hij sloot zich op in de werkplaats van zijn broer. Hij analyseerde de inkt en luchttoevoer waardoor de inkt onregelmatig vloeide. Mr. Waterman concludeerde dat het probleem lag aan het functioneren van de toevoer van de inkt naar de penpunt en bedacht dat de inkt door een of meerdere kanalen zou moeten vloeien en dat er een toevoer van lucht zou moeten zijn om een constante inkststroom te garanderen. Na talloze experimenten ontwikkelde hij de "Three Fissure Feed", a toevoer gebaseerd op het principe van de capillaire aantrekkingskracht. Deze toevoer werd al snel door iedere vulpenmaker toegepast en Waterman's slogan werd al snel "the Daddy of Them All". Een nieuw tijdperk van betrouwbare vulpennen was aangebroken.   

1883
‘Lewis E. Waterman begint zijn eerste ‘fabriek ‘op een keuken tafel achter een sigarenzaak in 136 Fulton Street in New York City. Gedurende dat jaar produceert Lewis Waterman 6 dozijn, allemaal handgemaakt, voornamelijk afgenomen door zijn vrienden. 
De eerste WATERMAN vulpen was genaamd "the Regular". Het was gemaakt van hard rubber(eboniet) en bestond uit 5 onderdelen: de penpunt, de toevoer, het deel waar de toevoer en de penpunt warden ingezet, de houder die als een reservoir diende,en de dop die de penpunt beschermde. elke pen had een garantie, persoonlijk geschreven en ondertekend doorMr. Waterman voor 5 jaar. In juni, vraagt Lewis Waterman een US patent aan op zijn uitvinding, deze werd toegekend op Februari 12, 1884.  

1884  
Lewis Waterman was geen dromer; hij was sociaal en maakte gemakkelijk vrienden. Al zij klanten werden zijn vrienden. Een van hen, E. T. Howard, een ervaren reclame man, adviseerde hem om regelmatig in een blad te adverteren. Na een kleine aarzeling stemde Lewis Waterman toe en schreef een tekst met Howard. De advertentie werkte! Orders stroomden binnen. Alle vrienden droegen bij aan de opening van de eerste fabriek. Een contract werd getekend met een firma in New York die gouden penpunten fabriceerde. de "Ideal Pen Company" was geboren en Mr. Waterman produceerde 200 pennen. Het kantoor werd 10 Murray Street, New York City.

1885 
Datzelfde jaar kreeg WATERMAN de Mechanic's Institute of New York's Special Medal (zilver), welke werd uitgereikt voor’ een artikel van grote waarde en buitengewone verdienste’.   

1889  
Dit jaar kreeg WATERMAN de bronzen medaille, de hoogste onderscheiding ooit gegeven aan een vulpen, op de Exposition Universelle in Paris. 

1898  
WATERMAN introduceert twee nieuwe houders: De ene met een hexagonaal-vormige houder en de ander met een gedraaid ontwerp, daarmee een nieuwe, creatieve ontwikkeling in gang zettend. 

1899
De kegelvormige dop houder werd geïntroduceerd. Het had een gladde, smal toelopende houder ontworpen om de pen beter vast te houden. Bovendien was de grote dop rechtstreeks passend op de houder en niet op de sectie, waarmee voorkomen werd dat bij het verwijderen van de dop de sectie meekwam. Dit jaar werd ook een nieuw toevoer systeem  - "spoon feed" – geïntroduceerd. Het was gemaakt van rubber en had kanalen en reservoirs binnen de toevoer om de inkt te reguleren. 

Back to top