0
maandag t/m vrijdag 08:00 tot 17:00 uur
014 - 427 101

Schrijven of digitaal? Dit zegt de wetenschap

Digitale schermen zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ook in het onderwijs spelen computers en tablets een steeds grotere rol. De grote vraag hierbij is echter of dit een echt voordeel is of niet? Natuurlijk is het goed om kinderen al snel wegwijs te maken met digitale schermen, omdat dit nu eenmaal in de maatschappij veel gebruikt wordt. Maar dat is niet genoeg. Het schrift is nog steeds nodig om de cognitieve functies van het brein te stimuleren. Wij vertellen u 6 redenen waarom de wetenschap zegt dat schrijven nog steeds een must is. Ook in deze digitale wereld.

1. Train uw brein met het schrift

Wanneer u aan het schrijven bent gaat dit zo vloeiend en automatisch, dat u bijna niet meer in de gaten hebt hoeveel er van binnen eigenlijk gebeurd. Want tijdens het schrijven gebeurd er juist heel veel in uw brein. Zo zorgt het voor een prachtig samenspel van motoriek en verbeeldingskracht. Waardoor u dus zowel de linker als rechter kant van uw hersenen stimuleert. Dit is ontzettend goed om uw brein te blijven trainen en daardoor ook ziektes, zoals dementie, tegen te gaan.

2. Ontwikkel motorische vaardighedenSchrijfwaren bedrukken

Zoals eerder aangegeven, heeft het schrijven een grote impact op de motorische ontwikkeling. Op jonge leeftijd leer je namelijk al de precieze beweging om een bepaalde letter te schrijven. Hiermee activeert u de hersenactiviteit dat praat met motoriek van uw handen. Wanneer u een nieuwe letter typt, ontwikkelt u niets in dit motorprogramma. Dat komt omdat er bij typen geen relatie is met de vorm van de letters en de manier waarop uw lichaam moet bewegen om deze letters te realiseren. De koppeling die ontstaat om de letters te leren schrijven is hier dus niet van toepassing. Het schrijven van woorden is dus erg belangrijk om het motorische gedeelte van de hersenen te blijven stimuleren.

3. Stimuleer met schrijven de leesvaardigheid

Met name voor jongeren is schrijven van grote invloed op de snelheid en nauwkeurigheid waarmee letters benoemd kunnen worden. Door zelf letters te schrijven herkennen zij vormen en bepaalde kenmerken van letters. Hierdoor is het een basis om uiteindelijk snel en gemakkelijk te kunnen lezen. Ook dit zijn belangrijke zaken die de hersenen niet kunnen oppikken wanneer er enkel gebruik gemaakt wordt van een scherm en toetsenbord. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat hoewel de herkenning van woorden bij zowel digitaal als schrift wordt ontwikkeld, de ‘lees’-hersenontwikkeling bij schrift net iets hoger is. Ook op een latere leeftijd is het ontzettend belangrijk om door te schrijven deze hersenactiviteiten te blijven stimuleren.

4. Leer door te schrijven

Op veel scholen wordt naast het werken op schermen nog steeds gestimuleerd om te schrijven en dat is niet voor niets. Tijdens het schrijven wordt het denkproces van de hersenen namelijk gestimuleerd. Iets dat niet per sé geactiveerd wordt wanneer u gebruik maakt van een toetsenbord. De diepgang van het leren en opslaan van informatie gaat hierdoor veel verder. Met name bij het leren van een vreemde taal is dit een must om dit snel onder de knie te krijgen.

Schrijfwaren bedrukken5. Ontspannen en vrijheid

Iets wat een digitaal toetsenbord u vaak niet kan geven is ontspanning. Door te kijken naar een scherm met (vaak) blauw licht krijgen uw ogen geen voldoende rust. Door simpelweg een pen en papiertje te pakken kunt u uw ogen rust geven en uw gedachte te vrije loop laten. Door onze gedachtes op papier te zetten vinden wij ontspanning. Het is dan ook niet voor niets dat artikelen, zoals bullet journals en notitieboekjes, de afgelopen jaren ontzettend populair zijn geworden.

Met name het maken van lijsten doet het goed om te kunnen ontspannen. Hiermee haalt u de chaos uit uw hoofd en komt alles in een goed overzicht te staan. Tijdens het schrijven van deze lijst raakt u ontspannen en vervolgens zorgt de lijst ervoor dat je overzicht hebt over alles wat er komt. Hiermee zorgt schrijven voor voordeel op voordeel!

6. Een persoonlijke noot

Buiten dat schrijven ontzettend goed is voor de hersen en motoriek ontwikkeling is het ook gewoon erg leuk om een persoonlijke noot aan uw boodschap te geven. Het ontwikkelen van een handschrift is iets wat soms jaren duurt om tot zijn volwassenheid te kunnen komen. Het is iets heel persoonlijkst dat vanuit uw eigen creativiteit komt. Hierdoor is het een perfecte manier om relaties te laten zien dat u de tijd hebt genomen om ze een persoonlijk geschreven brief of kaart te sturen. Dit is juist in deze digitale tijdperk een mooi en onvergetelijk gebaar.

Stimuleer het schrijven met relatiegeschenken

In het digitale tijdperk kunnen we er niet onderuit om ook digitaal te schrijven. Alleen zien wij dankzij diverse onderzoeken ook hoe belangrijk het eigenlijk is om hiernaast ook te blijven schrijven. Het heeft in tegenstelling tot digitaal een belangrijke bijdrage op de cognitieve functies en de motorische handelingen. Hierdoor is het ontzettend belangrijk om dit te blijven stimuleren en daar kunnen wij als ondernemers een steentje aan bijdragen. Denk er bijvoorbeeld eens aan om uw relaties te verrassen met een eigen bedrukte pen en een notitieboekje met eigen opdruk. Eventueel gepersonaliseerd met naam, waardoor het nog meer impact maakt.

Wilt u meer weten over het belang van schrijven en de relatiegeschenken die u hiervoor kunt inzetten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Back to top