Bent u benieuwd hoe artikelen bedrukt worden? En wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Hieronder vindt u alle bedrukkingstechnieken, die gebruikt worden door Van Helden. Bij iedere bedrukkingstechniek vindt u tevens een korte toelichting.


Tampondruk

Bij tampondruk brengt een flexibele, siliconen stempel de inkt over. Deze stempel wordt een ‘tampon’ genoemd. Eerst wordt er een negatief gemaakt van uw afbeelding of logo. Het negatief wordt op een plaat met een lichtgevoelige laag aangebracht. Dit wordt belicht en de plaat wordt vervolgens in een zuurbad gedompeld. Deze plaat wordt een ‘cliché’ genoemd en wordt tijdens het drukproces voorzien van inkt. De tampon pikt de inkt er van op en drukt dit vervolgens op het artikel. Tampondruk is een bedrukkingstechniek, die vaak gebruikt wordt voor onvlakke artikelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pennen, klokjes of calculators. 


Zeefdruk

Bij de bedrukkingstechniek zeefdruk wordt een zeefdrukraam voorzien van een lichtgevoelige laag. Op het zeefdrukraam wordt vervolgens uw logo of afbeelding aangebracht en belicht door UV licht. De onbelichte delen worden vervolgens weggespoeld van het gaas, waardoor de inkt zijn doorgang kan vinden. Op de plaats van uw logo of afbeelding gaat de zeef open. Met behulp van een ‘rakel’ (mesvormig gereedschap) wordt de inkt door de zeef aangebracht op het artikel. Zeefdruk wordt vaak toegepast op textiel, paraplu’s en sporttassen.


Transferdruk


Bij transferdruk wordt de opdruk eerst in spiegelbeeld aangebracht op speciaal transferpapier. Met een warmtepers wordt uw logo of afbeelding op het artikel aangebracht. De warmte zorgt ervoor dat de inkt van het papier los komt. Veelal wordt transferdruk als bedrukkingstechniek gebruikt voor t-shirts, polo’s, jacks, bodywarmers, paraplu’s, petjes en caps.


Blinddruk

Bij blinddruk wordt er als het ware ‘blind’ gedrukt. Er wordt namelijk geen inkt gebruikt. Onder hoge druk en met behulp van warmte wordt uw logo of afbeelding in het materiaal van het artikel geperst. Er ontstaat dan als het ware een verdieping. De bedrukkingstechniek blinddruk wordt voornamelijk toegepast op (kunst)leren artikelen en zorgt voor een chique uitstraling.


Foliedruk


Dit is in principe hetzelfde principe als bij blinddruk. Echter bij het persen wordt een folie aangebracht. Over het algemeen is dit in goud of zilver maar andere kleuren zijn uiteraard ook mogelijk. Deze methode wordt vooral toegepast op artikelen van leer of kunstleer en is uitermate geschikt voor kleine lettertypen.


Borduren


Met naald en draad wordt uw afbeelding of logo geborduurd op het artikel. Borduren wordt als bedrukkingstechniek vaak gebruikt voor polo’s, jacks, bodywarmers en badtextiel. Het zorgt voor een exclusieve uitstraling.

Graveren


Graveren is een van de meest populaire bedrukkingstechnieken. Een speciale graveermachine zorgt ervoor dat uw logo of afbeelding in het materiaal van het artikel wordt aangebracht. Dit gebeurt met behulp van een laser. Graveren wordt met name toegepast op metalen en houten artikelen. Tip: laat de namen van uw relaties op luxe pennen graveren.

Etsen


Metalen artikelen kunnen bedrukt worden door middel van de bedrukkingstechniek etsen. Bij etsen ontstaat er een chemische reactie, waardoor er een deel oplost en uw afbeelding of logo wordt aangebracht.

Domen of doming

Bij domen of doming wordt er een sticker voorzien van een 2 componenten hars-laag (epoxy). Deze epoxylaag is glashelder, waardoor het beeld eronder niet alleen beschermd wordt, maar zelfs enigszins 'vergroot'. De sticker wordt in full colour geprint, dus is er geen sprake van PMS kleuren. Het ziet er stralend en fantastisch uit. Domen wordt veel toegepast bij usb-sticks en duurdere, luxere, elektrische artikelen.

Sublimatie

Bij sublimatie wordt er gebruik gemaakt van een speciaal soort transfer (papier) die op het artikel wordt gelegd en daarna de oven ingaat zodat het erin gebrand kan worden. Sublimatie zorgt voor een mooi en luxe resultaat, maar is een erg intensieve druktechniek wat vaak leidt in hogere drukprijzen. Sublimatie wordt o.a. gebruikt bij de Fotomok.